Palkinto


Liperin Pursiseuralla on ”Purjehtijan Malja”-nimellä kulkeva kiertopalkinto, joka seuran syyskokouksen päätöksellä luovutetaan aina seuraavaksi vuodeksi jonkun ansioituneen seuran jäsenen haltuun. Pokaalissa on vaakunakaiverruksen vieressä vuosiluvut 1830 – 1955 ja vastakkaisella puolella teksti II PRIS KLASS HAJBÅTAR. Pokaali on Tapani Variksen lahjoittama, ja se on hänen isänsä Heikki Variksen vuonna 1955 Tukholman saaristossa purjehditun Karlshamnin 125-vuotisjuhlaregatan Hai-luokassa voittama palkinto.

Heikki Varis toimi Liperissä suojeluskunnan päällikkönä 1931 -1938, jolloin perhe asui nykyisessä vanhassa kunnantalossa, sitten työpaikka muuttui Ensoon, ja Enson jäätyä rajan taakse työura jatkui Raahessa. Siellä hän innostui purjehtimisesta, harrasti sitä aktiivisesti toistakymmentä vuotta ja osallistui usein mm. Hangon, Turun ja Maarianhaminan regatoihin. Veneenä oli 9,60 metriä pitkä ja 1,90 metriä leveä Hai-luokan purjevene.

Heinäkuu menikin yleensä merellä, kertoo isänsä kipparoimassa veneessä gastina toiminut Tapani Varis, joka sanoo halunneensa lahjoittaa pokaalin Liperin Pursiseuralle isänsä liperiläisjuurien vuoksi. Toiveena hänellä oli lahjoitusta tehdessään, että pokaali annettaisiin aina vuosittain aktiivisesti seurassa toimivalle ja turvallisen veneen omistavalle jäsenelle.

Vuodesta 1991 palkinto onkin kiertänyt lahjoittajan toivomuksen mukaisesti.